Što bi bilo kad bi bilo iliti mitovi i stvarne prijetnje od smaka svijeta

Letak o predavanju u Spunku

Letak o predavanju u Spunku

Prošao je taj i famozni 21. 12. 2012., a gle, živi smo. Od smaka svijeta ni s, a svi su, pogotovo mediji,  digli toliko pompe ni zbog čega.  Drevne Maye su ipak dobre utjerale strah u kosti svim bojažljivim ljudima koji su zaista vjerovali da će ovih dana doći do apokalipse. Mahnito su se počeli kupovati pištolji (pitam se zašto, što su mislili da će svi vanzemaljci sići na zemlju? ), gradili su se podzemni tuneli odnosno posebna skloništa u kojoj bi se apokalipsa mogla preživjeti, a neki su se čak dosjetili da za smak svijeta ne treba biti sam, pa su napravili web-stranice koje apokaliptičarima nude jednostavan način da pronađu nekog s kim će dočekati posljednji zalazak sunca.  Vidimo iz priloženog, na možebitnom smaku svijeta, neki su itekako dobro zaradili. Mogu samo zamisliti kako je sad onima koji su za masne novce kupili te podzemne tunele, a kad ono – ništa. Zero. Nula. No, što bi se desilo da je do smaka svijeta stvarno došlo? Bi li neki ogromni komet udario u zemlju i sve sravnao u trenu, ili bi to bilo nešto drugo?

Prof. Marjanac objašnjava teorije smaka svijeta

Prof. Marjanac objašnjava teorije smaka svijeta

Na ovo pitanje jasne i vrlo zanimljive odgovore dao je profesor s PMF-a, Tihomir Marjanac. Naime, 21. prosinca u večernje sate, kad smo po Mayama trebali već biti prah i pepeo, u Spunku kod Nacionalne Sveučilišne Biblioteke u Zagrebu održala se još jedna večer Skeptika u Pubu. Na repertoaru su bile tri ponuđene teme, a zadnja od njih bila je upravo o smaku svijeta sa zanimljivim već ranije spomenutim prof. Marjancem kao predavačem. I dok sam tako lagano ispijala kavu i gledala predavanje, ovaj nadasve duhoviti profesor mi je riješio sve nejasnoće i misterije koje su mi se vrtile u glavi oko smaka svijeta. Koji su to mitovi, a koje stvarna prijetnja od smaka svijeta? Krenimo redom, kako je to prof. Marjanac objasnio.

1. NIBIRU – Po vjerovanju nekih, kraj našeg svijeta doći će onda kada pored naše Zemlje prođe ili čak udari u njega ogromni planet Nibiru. Astrolozi ga do dan danas u svu moguću tehnologiju još nisu pronašli, štoviše ga i negiraju. No, sami prolazak Nibirua pored naše planete, vjeruju neki, izazvat će geotektonske poremećaje koji će uništiti veći dio života na Zemlji. Doći će do izmjene Zemljinih polova i ona će promijeniti svoju orijentaciju magnetskih polja. Prof. Marjanac je objasnio kako je ovaj scenarij smaka svijeta nerealan jer kao prvo, Nabiru je znanstveno nedokazan, a i zamjene zemljinih polova nisu nepoznanica.  To se već našoj planeti dogodilo preko nekoliko milijuna puta, pa nitko nije stradao. Smak svijeta zbog planete Nibiru, dakle samo je mit.

2. MEGA-CME – Planeta Zemlja se vrti oko Sunca koje svako malo izbaci jedan veliki oblak nabijenih čestica koje jure brzinom 35 km/s. Tih nabijenih čestica ima bezbroj, a da dođu do Zemlje može se dogoditi u bilo kojem trenutku. Što bi se tada dogodilo? U elektrovodičima proizvela bi se ogromna količina električne energije , došlo bi do pregorijevanja žica i transformatora, laptopa i svih tehnoloških uređaja, a naposlijetku i do nestanka struje velikog dijela Zemlje. Je li se takvo nešto već dogodilo? Pa naravno. I to na milijune puta. Mnoga plemena u Africi, koja tako ionako ni ne znaju što je struja, ovakvo nešto neće ni osjetiti. Jedino što bi mnogo toga stalo, pa i poneki ljudski životi u bolnicama koji ovise o aparatima, pogodite – na struju. Dakle, to definitivno nije smak svijeta u pravom smislu riječi, ali može doći do velikih tragedija i posljedica.

3. SUPERVULKAN – To je vulkan, koji je puno veći od svih postojećih. Na zemlji ih ima preko nekoliko.  Kada bi se ti vulkani svi zajedno u isto vrijeme “upalili” i eruptirali, dogodila bi se katastrofa.  No , postoji minimalan rizik da bi se svi upalili u isto vrijeme. Najopasniji supervulkan u Europi svakako je Campi Flegrei u Italiji, znatno veći od Vezuva. Zadnji puta bio je aktivan prije 5000 godina i pola Europe bilo je uništeno. No, da dođe do njegove ponovne erupcije, to  ne bi bio smak svijeta, nego samo katastrofa koja bi pogodila jedan dio zemlje.

Prikaz impakta (izvor: http://de.wikipedia.org/wiki/Impakt)

Prikaz impakta (izvor: http://de.wikipedia.org/wiki/Impakt)

4. IMPAKT – Dogođa se kada jedan planet/komet/asteroid ide svojim putem, dođe drugi i udari ga. Ako bi se takva eksplozija u atmosferi , snage 40 megatona,  dogodila danas iznad New Yorka nastao bi “dar-mar”.  Tijekom takve eksplozije oslobodila bi se  energija koja je jača nego najjača hidrogenska bomba koju mi danas poznajemo i u tom trenutku, u jednoj sekundi, sve živo bi bilo ispareno. Statistički, ovo nije nešto što se dešava rijetko, no nije se još nikad dogodilo iznad većeg grada. Je li se zbog toga desio smak svijeta ? Nije.

5. MEGA TSUNAMI – Vezano uz impakt,  događa se kad  jezgra asteroida udari u podmorje Zemlje, npr. na dubinu od 200 m.  Valovi bi tada mogli biti visoki i do 500 m, a štete koje bi napravio bile bi ogromne. I takvo nešto se već događalo. Na primjer, baš zbog sudara asteroida sa zemljom, prije 65 milijuna godina izumrli su dinosauri. No, naravno da zbog toga nije došao kraj svijeta.

A KOJI JE ONDA, PO PROFESORU MARJANCU, PRAVI I NAJMOGUĆIJI SCENARIJ SMAKA SVIJETA? Pogledajte u videu koji slijedi.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s