Intervju s mladom FER-ovkom: Kako uspjeti u muškome svijetu

Helena za radnim stolom

Helena za radnim stolom

Ako je netko sinonim za svestranost u životu onda je to zasigurno 22-godišnja studentica  treće godine Fakulteta elektrotehnike i računarstva – Helena Maretić. Osim što se odlično snalazi u muškome poslu, koji je pun predrasuda prema djevojkama, ova FER-ovka ne da uspješno prevladava muško-ženske barijere što se poslova tiče, nego uz to ima i pregršt hobija i ostalih aktivnosti.  Programiranje, davanje instrukcija, planinarenje, bavljenje psima i vožnja motorom samo su dio onoga čime se Helena  u životu bavi.  Kako je to biti djevojka koja se bavi pretežno muškim poslovima,  kako joj ide  trenutni posao s fiskalizacijom bagajni, kako je završila na jumbo plakatu, te ima li uz sve poslove i hobije vremena za obitelj i prijatelje – pogledajte u intervjuu koji slijedi.

Kako je biti djevojka u muškome svijetu? Je li se ponekad osjećaš diskriminirano?

Pa da, ponekad se osjećam diskriminirano jer obično muški spol kad vidi djevojku da radi neke takve informatičke poslove i programira, odmah si prvo pomisli „kaj ona tu radi“, „nema ona pojma“, ali se poslije dosta često iznenade.

Kakvi su studenti FER-a? Jesu onakvi kakve ih većina opisuje, kao freakove i geekove ili…?

Pa, većina je.. Nažalost. Stvarno ono… Hodaš po hodniku i misliš si „Ja tu ne spadam“.  Naravno, ima i normalnih, ali ima i onih koji samo gledaju na sebe, na svoj uspjeh i to im je jedina preokupacija u životu.

Kakav je odnos profesora prema vama curama na FER-u?

Dobar je. Ne omalovažavaju nas na način da mi sad  manje znamo od dečkiju ili nešto.  Neke cure tvrde da ponekad bolje prođu ako se na primjer malo ljepše obuku, srede i  to, no ja nisam još do sad imala takvih iskustava. No, istina je da neki profesori  koji prema dečkima pristupaju na jako ozbiljan način, prema nama curama se ponašaju puno simpatičnije.

Jesi li već napravila neki svoj program, u sklopu faksa i općenito?

Trenutno, u sklopu faksa, radim na jednoj vrlo korisnoj društvenoj android aplikaciji, a o čemu se radi neću točno reći da mi netko ne bi ukrao ideju.(smijeh)

Većina njih od svojih roditelja traži da im plate školarinu. Ti si pak odlučila za svoju školarinu zaraditi sama. Kako je to izgledalo?                                      

Da si plati školarinu, Helena prodaje i nakit

Da si plati školarinu, Helena prodaje i nakit

 Ove godine sam naime morala platiti punu školarinu,  jer mi je ostalo nekoliko ispita iz druge godine.  Školarina mi je bila 8400 kuna i nisam htjela zamarat roditelje sa time, jer bi ih to dosta opteretilo. Zato sam si odlučila sama isfinancirati školarinu. Preko ljeta sam radila za jedan terenski promocijski servis,  sada još uvijek prodajem nakit u jednoj trgovini, dajem instrukcije iz matematike za srednje škole, a i sada mi je uletio posao s fiskalizacijom blagajni.

Kada smo već kod fiskalizacije, je li se koji vlasnik lokala iznenadio kada si im došla postaviti program za fiskalizaciju blagajni u njihov kafić?

Da, skoro svi. Ljudi su isprva više mislili da sam ja došla nešto vezano uz poreznu upravu , a ne za samu instalaciju blagajne.  Mislili su da radim nešto drugo, a ne baš informatičke poslove.

Je li bilo kakvih problema prilikom takvih instalacija? Jesi uspješno uspjela napraviti sav posao?

Uspješno sam instalirala sve blagajne, ali skoro niti jedan kompjutor nije bio spreman za fiskalizaciju pa se, osim samog instaliranja, na svakome nešto trebalo dodatno napraviti i podesiti. Neki lokali nisu imali internet, pa sam i to morala sređivati, ili ako bi kompjutor bio jako usporen onda sam ga morala nadograđivati  sa RAM- memorijom itd. Bilo je tu svega.

Svojedobno si se bavila i politikom i završila na jumbo plakatu. Kako je do toga došlo?

Pretprošle godine bila sam suosnivačica stranke ABH, te četranesta na koalicijskoj listi ABH i Jedino Hrvatske u VII. izbornoj jedinici za Sabor. Kako su se u predizborno vrijeme radili jumbo plakati za našu stranku, pozvali su me ako želim sudjelovati na slici i ja sam naravno pristala.

Uz sve to, imaš li kakve hobije? Imaš li uopće vremena za takvo što?

Helena ispred svog fakulteta

Helena ispred svog fakulteta

Neki bi se začudili, ali imam.  Planinarim od malih nogu, svake godine idem na Velebit, ali i po manjim planinama. Pošto moji roditelji imaju uzgajivačnicu pasa labradora, bavim se i psima, te ih vodim na izložbe. Isto tako, treniram zumbu i  vozim motor, a strast za njima pokupila sam od dečka. Često idemo po motosusretima i proputovala sam skoro cijelu Hrvatsku sa motorom, a želja mi je s njim otići i van naše zemlje.

Onda dakle uz sve druge obaveze,  pronalaziš vremena za obitelj, prijetelje i dečka?

Pronađem ja vremena za sve. Ponekad je teško uskladiti posao , faks i još društveni život, ali da se. Bez društvenog života život mi nebi bio ispunjen.

Za kraj, pogledajte poruku što je ova simpatična svestrana djevojka poručila mladima.

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

7 thoughts on “Intervju s mladom FER-ovkom: Kako uspjeti u muškome svijetu

  1. Informatika i općenito tehnologija su grane u kojima je udio žena iznimno nizak. Rijetko koja djevojka se odlučuje na tehničku školu ili fakultet. Smatram da je i uzrok tome što su i sami profesori i šefovi većinom muškarci. Da ima više žena na takvim pozicijiama, vjerojatno bi onda i više mladih djevojaka bilo motivirano da odabere tu struku bez srama.
    Ne znam točne podatke za Hrvatsku, ali u SAD-u je udio žena u kompjuterskoj industriji 25% i još je u trendu opadanja jer sve više žena napušta tu struku.

  2. Drago mi je da postoje i ženske osobe u informatičkom svijetu. Jel to baca drugo svijetlo, na taj “muški” svijet. Šteta što su ovakve iznimke rijetke jel bi samo mogle dovesti to boljeg odnosa gledanja muškaraca na žene što se tiće svih poslova, a opće poznata činjenica je da su žene zakinute za 20-30% poslova baš radi predrasuda….

  3. Drago mi je vidjeti tako mladu i svestranu osobu koja se probija i izgrađuje u zanimanju koje se inače percipira kao čisto muška struka. To je pozitivan primjer na koji se mlađe generacije iteako mogu ugledati. Osim toga, što je još bitnije, vidim da ova mlada dama uza sve svoje obaveze na tom zahtjevnom fakultetu nije zanemarila i druge aspekte života, što je često slučaj sa studentima tog faksa, kao što je Helena i sama navela.
    Samo tako nastavi! 😉

    • doduše, osobe koje su diplomirale na FER-u su, ajmo to tak reć, vrlo tražena roba na tržištu rada, kak u Hrvatskoj, tak i izvan nje. Tak da sumnjam da i nju čeka sudbina nas običnih smrtnika. Tim više kaj je aktivna u politici ;))

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s